“VPN یا پروکسی ؟” این سوالی است که زمانی که شما به دنبال یافتن راهی برای دسترسی به محتوای آنلاین مسدود شده از نظر جغرافیایی و فایروال هستید، ممکن است از خود بپرسید. خوب، ما می دانیم که تصمیم گیری بین این دو ممکن است دشوار باشد، بنابراین ما در این مقاله به تفاوت بین سرویس های VPN و Proxy خواهیم پرداخت.
پروکسی چیست؟
پروکسی سرویسی است که به شما امکان می دهد آدرس IP خود را پنهان کرده و به وب سایت های دارای محدودیت مسدود شدن موقعیت جغرافیایی یا فایروال، دسترسی پیدا کنید. این می تواند یک رایانه باشد یا برنامه ای که به عنوان واسطه بین دستگاه شما و اینترنت عمل کند.
پروکسی چگونه کار می کند؟
کاملاً ساده است – وقتی از سرور پروکسی استفاده می کنید، درخواستی که به اینترنت می فرستید (به عنوان مثال برای اتصال به وب سایت) توسط Proxy رهگیری می شود. سپس، یکی از دو اتفاق بیان شده در زیر برای شما رخ خواهد داد:
پروکسی حافظه پنهان محلی خود را بررسی می کند تا ببینید آیا محتوای درخواستی شما از قبل ذخیره شده است. در صورت انجام این کار، محتوا را بدون ارسال درخواست شما به اینترنت برمی گرداند.
اگر Proxy محتوای مورد نظر شما را در حافظه پنهان محلی خود نداشته باشد، درخواست شما را به وب منتقل می کند. پس از دریافت اطلاعات، آنها را به دستگاه شما ارسال می کند.
حال که کمی درباره پروکسی دانستیم نوبت به وی پی ان میرسد.
VPN چیست؟
VPN (شبکه خصوصی مجازی) سرویسی است که می توانید از آن برای دسترسی بی نظیر به وب استفاده کنید. آدرس IP شما را پنهان می کند، ترافیک اینترنت و داده های شما را رمزگذاری می کند و به شما کمک می کند تا بلوک های جغرافیایی و فایروال ها را دور بزنید.
VPN چگونه کار می کند؟
اساساً، VPN به عنوان واسطه ای بین شما و ISP شما عمل می کند. شما اشتراک خود را اجرا می کنید، به یک سرور VPN متصل می شوید و ترافیک اینترنت شما از طریق آن هدایت می شود. آدرس IP شما نیز با آدرس IP سرور جایگزین می شود.
تمام درخواست های اتصال شما ابتدا توسط سرویس گیرنده VPN رمزگذاری می شود، سپس به سرور VPN ارسال می شود، سرور آنها را رمزگشایی می کند و سپس آنها را به وب هدایت می کند. هنگامی که داده های درخواستی توسط سرور دریافت می شود، آنها را رمزگذاری کرده و به کلاینت VPN دستگاه شما ارسال می کند. پس از دریافت محتوا، سرویس گیرنده VPN آن را برای شما رمزگشایی می کند.
بنابراین، تفاوت بین سرویس های VPN و پروکسی چیست؟
حتی اگر سرویس های VPN و پروکسی بسیار شبیه به هم باشند، عملکرد آنها متفاوت است. به طور خلاصه می توان گفت، هر دو سرویس VPN و Proxy تا حدی IP و هویت آنلاین شما را پنهان می کنند، اما در واقع تفاوت اصلی VPN و پروکسی این است که VPN تمام داده های شما را رمزگذاری می کند.
اما اگر می خواهید بفهمید تفاوت واقعی و عمیق بین Proxy و خدمات VPN چیست، باید نحوه عملکرد هر سرویس را در دسته های زیر ببینید:
امنیت آنلاین
با استفاده از VPN، از سطح بالاتری از امنیت اینترنت برخوردار می شوید، زیرا آنها اغلب از رمزگذاری قدرتمند برای محافظت از اطلاعات شخصی و ترافیک آنلاین شما در برابر مجرمان اینترنتی استفاده می کنند، مانند استاندارد AES-256 که رمزگذاری درجه نظامی است. VPN همچنین اغلب از پروتکل های VPN ایمن نیز استفاده می کند، مانند SoftEther و OpenVPN.
پروکسی ها معمولاً از هیچ نوع رمزگذاری استفاده نمی کنند، بنابراین شما در معرض اینترنت هستید. برخی از سرورهای Proxy ممکن است از نوع رمزگذاری SSL استفاده کنند، اما متأسفانه این نوع امنیت چندان قابل اعتماد نیست.
یکی از راه های ارائه پروکسی با امنیت بالاتر از سایر موارد مشابه این است که دسترسی به وب سایت های مخرب را مسدود میکند تا کاربرانی مانند شما به طور تصادفی به آنها متصل نشوند. گفته می شود، همچنین این احتمال وجود دارد که اگر از طریق پراکسی به وب سایتی آلوده به بدافزار دسترسی پیدا کنید، بدافزار به جای دستگاه شما در سرور Proxy قرار گیرد، اما هیچ صحت و تضمینی وجود ندارد.
بله، یک سرور پروکسی آدرس IP شما را درست مانند یک سرور VPN پنهان می کند. با این حال، تفاوت اصلی بین سرویس های Proxy و VPN در این مورد این واقعیت است که صاحب پروکسی سرور همیشه می تواند آدرس IP واقعی شما را هنگام استفاده از سرویس Proxy مشاهده کند. یک سرویس دهنده VPN معمولاً نمی تواند آدرس شما را هنگام اتصال به سرور VPN ببیند، زیرا ترافیک سرور VPN سرویس گیرنده VPN از یک نقطه به نقطه دیگر رمزگذاری شده است. حتی اگر یک ارائه دهنده VPN بخواهد آدرس IP واقعی شما را ببیند، اگر آدرس مناسبی باشد، هیچ گونه گزارش در مورد آن نگه نمی دارد.
حریم خصوصی اینترنت
VPN می تواند سطح بهتری از حریم خصوصی آنلاین را به شما ارائه دهد زیرا تمام ترافیک اینترنت شما کاملاً رمزگذاری شده است. این بدان معناست که هیچ کس قادر به نظارت بر آنچه شما در وب انجام می دهید نیست – نه ISP شما، نه یک سازمان نظارت دولتی، و نه هکرهای احتمالی.
با استفاده از یک پروکسی، شما واقعاً از حریم خصوصی آنلاین لذت نخواهید برد زیرا ترافیک اینترنت شما به طور معمول رمزگذاری نشده است، به این معنی که ISP شما (و هر شخص دیگری که ممکن است در این موضوع دخیل باشد) می تواند کاری را که به صورت آنلاین انجام می دهید ببینید. علاوه بر این، اگر هنگام استفاده از Proxy از طریق HTTP به هر چیزی دسترسی پیدا کنید، مالک پروکسی نیز می تواند فعالیت های آنلاین شما را ردیابی کند.
با استفاده از پراکسی رمزگذاری شده می توانید این خطرات را کاهش دهید، اما قبلاً اشاره کردیم که رمزگذاری SSL که استفاده می کنند بسیار قابل اعتماد نیست.